De complete NL handleiding van uw Multicheck meter kunt u downloaden via:

http://www.testjezelf.nu/media/wysiwyg/tjz/Multicheck-handleiding.pdf

De complete handleiding voor de strips kunt u raadplegen via onderstaande link:

http://www.testjezelf.nu/media/wysiwyg/tjz/Multicheck-handleiding-strips.pdf

 

Om er zeker van te zijn dat de meting goed wordt verricht, is het van belang de verkorte handleiding goed door te nemen.

Deze handleiding is bijgesloten in de verpakking of hier te raadplegen (ook eenvoudig uit te printen voor uw gemak)

Enkele aandachtspunten:

 • Nadat u de meter heeft ingesteld op mmol/l of mg/dl en de batterijen heeft geplaatst begint de meter automatisch met een korte setup procedure om de datum in te stellen. Volg de stappen in de meegeleverde bijsluiter om deze setup volledig te doorlopen. Nadat de laatste actie is gedaan (instellen tijd) laat u de meter 30 seconden liggen. De meter gaat dan uit en de setup is compleet afgerond.
 • Voor een goede en zuivere cholesterol, glucose of HB bepaling moet u zorgen voor een goede doorbloeding van uw vingertop. Doe dit door uw handen even te wassen met warm water. Droog uw handen en masseer uw vinger enige malen. Stel de prikpen in op prikdiepte 4/5 en prik aan de zijkant van de top van uw (middel)vinger. Veeg de eerste bloeddruppel af met een schone doek of tissue. Nadat de 2e grote bloeddruppel zich heeft gevormd (masseer uw vinger zeer licht van onder naar boven of druk onderaan uw vinger om bloed te stuwen) plaatst u de teststrip en voegt u het bloed toe aan de zijkant van de teststrip (zie ook pijltje op de strip*). Houd de meter bijvoorbeeld in uw rechterhand (gekanteld zie foto onderaan deze pagina) en voeg de hangende bloeddruppel aan de vinger van uw linkerhand dan in een keer toe aan de teststrip. Als het gehele vlakje van de strip zich in een keer vult weet u dat het bloed juist is toegevoegd en legt u de meter vlak neer. De meter zal (indien het bloed juist is toegevoegd) dan automatisch met de meting beginnen en na 150 seconden het resultaat tonen.
 • Voor een glucose meting stelt u de prikpen in op diepte 3. 
 • Voegt u onvoldoende bloed toe dan zal de meting niet starten.
 • Krijgt u onvoldoende bloed na de vingerprik en probeert u door hard masseren op de vingertop alsnog voldoende bloed te krijgen, dan  zal de meter LO aangeven. Er is dan teveel wondvocht toegevoegd aan het bloed (of het heeft te lang geduurd voordat het verse bloed is toegevoegd en er treden stollingsfactoren in actie). De meting is dan niet goed of betrouwbaar. Test dan opnieuw met een nieuwe teststrip en prik uzelf opnieuw nadat u er zeker van bent dat de doorbloeding van uw vingertop voldoende is om snel en makkelijk een druppel bloed te verkrijgen.
 • Als u zich niet goed houd aan de voorschriften kan het voorkomen dat u een (te) lage cholesterol waarde meet. Het is van groot belang om de te prikken plek/vinger goed van bloed te voorzien voordat u prikt door uw handen te wassen met warm water en goed te masseren. Stel de prikpen in op prikdiepte 5, veeg de eerste bloeddruppel af met een schone tissue en gebruik de 2e bloeddruppel. Doet u dit niet en moet u nadat u geprikt hebt uw vinger (hard) masseren om dan pas voldoende bloed te krijgen, dan voegt u wondvocht toe aan de test en zal de meter een (te) lage waarde weergeven. Daarnaast dient u voor een goede bepaling uw cholesterol liefst meerdere keren te meten op verschillende dagen en tijdstippen en vervolgens het gemiddelde te nemen. De meter kan dat overigens automatisch voor u uitrekenen (bijvoorbeeld het gemiddelde over de laatste 4 weken). Deze waarde is dan uw echte cholesterol waarde en komt daarmee overeen met een meting in een priklab.
 • Wilt u cholesterol en glucose bepalen, prik dan 2 keer met een nieuwe lancet. Gebruik voor een dubbele meting geen bloed uit hetzelfde wondje.

Door de meter gekanteld te houden (de opening voor de strips zit immers aan de zijkant van de strip) zorgt u ervoor dat de zwaartekracht meewerkt om de bloeddruppel in één keer goed aan te brengen. Het bloed loopt zo gelijkmatig de strip in. De meting zal dan gaan starten (terugtellen vanaf 150 seconden) en u kunt de meter daarna op een vlakke ondergrond leggen. Bij het niet tijdig of op de juiste manier aanbrengen van het bloed zal (bij een cholesterolmeting is een grote druppel bloed noodzakelijk) de meter niet gaan terugtellen en de meting zal niet gestart kunnen worden. Op de strips ziet u aan de zijkant een klein symbooltje (pijltje), aan die kant moet u het bloed toevoegen!

*Pijltje op de strip: dit is het punt waar gebruikers overheen kunnen kijken. Zie ook de info in de handleidingen. Waar het op neerkomt is dat u de zijkant van de strip (waar het kanaaltje loopt dat het bloed automatisch opneemt) tegen de bloeddruppel houdt. Een pijltje op de strip geeft aan vanaf welke kant. Voegt u bloed toe op de verkeerde manier, dan krijgt u de melding "LO"!


Volg dus de onderstaande stappen voor een juiste meting:

 1. Handen goed wassen met warm water en goed droogwrijven
 2. Vingertop goed masseren
 3. Prikpen op diepte 5 zetten voor cholesterol op diepte 3 voor glucose
 4. Prikken
 5. 1e bloeddruppel wegvegen met een schone tissue
 6. Voor een cholesterol meting de 2e bloeddruppel toevoegen aan de zijkant van de strip (houd de meter gekanteld). Bij een glucosemeting hoeft u de meter niet te kantelen, de inkeping zit bij deze strip aan de bovenkant.
 7. Niet drukken op de vingertop voor extra bloed (wel druk geven onderaan de vinger)
 8. Meter op een vlakke ondergrond leggen en resultaat aflezen na 150 seconden (cholesterol). Bij een Hb meting heeft u binnen 10 seconden een resultaat. Een glucosemeting is binnen 6 seconden gereed
 9. Meet 4 maal per maand
 10. Gemiddelde waarde door de meter laten bepalen over deze 4 metingen